ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

 • Μελετώντας τα πλέον αξιόλογα στοιχεία της λεσβιακής υπαίθρου και με αυστηρά κριτήρια επιλογής, σχεδιάζονται Πεζοπορικές Διαδρομές για χρήση από τους εντόπιους και φιλοξενούμενους πεζοπόρους. 
  Αξιοποιώντας το ανεξάντλητο πλέγμα των μονοπατιών της Λέσβου, αυτό που καταλήγει να προσφέρεται ως «Πεζοπορική Διαδρομή», διακρίνεται για την αξιοπιστία στο στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε: Ασφαλής πεζοπορία όλες τις εποχές του χρόνου και διάθεση του κατάλληλου πληροφοριακού υλικού, που συνοψίζει την εικόνα του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.
  Μία Διαδρομή είναι κάτι διαφορετικό από ένα απλό μονοπάτι. Μπορεί το υπάρχον μονοπάτι, με τη διαχρονική αξία του στο χώρο, να είναι η βάση, αλλά στον όρο «Διαδρομή» περιλαμβάνεται η μέριμνα για την επιλογή της πλέον αξιόλογης πορείας, που μπορεί να κινηθεί σε τμήματα υπαρχόντων μονοπατιών, οδηγώντας με ασφάλεια και εύκολη πρόσβαση, σε τόπους ενδιαφέροντες, ιστορικούς ή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Κάθε Πεζοπορική Διαδρομή χαρτογραφείται λεπτομερώς, ώστε οι πληροφορίες που είναι αναγκαίες για την ενημέρωση του πεζοπόρου, να γίνουν διαθέσιμες με πολλά μέσα επικοινωνίας. Για την εύκολη διάσχιση της Διαδρομής, γίνεται οργανωμένος καθαρισμός από τη βλάστηση που εμποδίζει, καθώς και αποκαταστάσεις στο δάπεδο, χωμάτινο ή λιθόστρωτο. Η σηματοδότηση, που ακολουθεί, προσφέρει σιγουριά στην ορθότητα της πορείας, ενώ οι μεγάλες πινακίδες επισημαίνουν κάθε μνημείο της φύσης και του πολιτισμού, βοηθώντας με τις παρεχόμενες πληροφορίες την πλήρη και σε βάθος ενημέρωση του πεζοπόρου - επισκέπτη.
  Με αυτή τη μεθοδολογία, δημιουργήθηκαν αυτές οι πρώτες Πεζοπορικές Διαδρομές πάνω στο νησί, που απαρτίζουν το «Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών στη Λέσβο». 
  Δύο κατηγορίες Διαδρομών, Κυκλικές και Διάσχισης, καθαρισμένες και σηματοδοτημένες, προσφέρουν ασφάλεια και ενημέρωση των πεζοπόρων, με τις βέλτιστες δυνατότητες ψυχαγωγίας, άθλησης και γνωριμίας με τον τόπο. Παράλληλα, παρέχεται στον πεζοπόρο η δυνατότητα της επιτόπιας ζωντανής εμπειρίας, επιλέγοντας ελεύθερα τη δική του πορεία στο σηματοδοτημένο Δίκτυο των 222 χιλιομέτρων.
  Η σήμανση στο Δίκτυο είναι ομοιογενής, ως υλικό των βοηθημάτων πορείας, αλλά και στην έντυπη ή εκτιθέμενη απόδοση πληροφορίας (πινακίδες, έντυπα και Διαδίκτυο).